křivý rám, řidítka nebo vidle?

43 nepřečtených
  • Daník

Lze nějak proměřit nový bike, zda je rovný (symetrický)?Koupil jsem nový MTB (značně drahý) a nějak se nemůžu srovnat s pocitem, že něco jde šejdrem. Když srovnám představec s předním kolem, mám jasný pocit, že levá ruka je na řidítkách více vpředu.Koukám na to ze všech stran, běhám s metrem a pořád nemůžu přijít na to kde je chyba. Snad by mohla být jedna strana řidítek (FSA) více ohnutá, ale je to pocit tak několika mm až 1 cm. Děsně mi to ovšem vadí a uplatnit reklamaci „že se mi to zdá křivé“?Hlavně bojím, aby nebyla křivost (nesouměrnost) v rámu nebo vidli.

0 0
    • MARIN  

co zkusit nasadit jiny predstavec a riditka. Jinak ram se da poradne zkontrolovat snad jen na stolici a tu maji asi jen vyrobci ramu.

0 0
    • rock  

Neměl jsi třeba něco křivě na starém biku ? Tělo by si zvyklo a na nový – rovný by ses nesrovnal … půjč te nový někomu na projetí, jestli ten pocit bude mít také …

0 0
    • McBlacky  

nebo odstroj řidítka a zkus je změřit vůči pevné podložce, tak zjistíš jestli jsou ohnutá… rozdíl do 1cm se okem dá poznat blbě když je máš nastrojená na biku

0 0
    • MartinXC  

Nejlíp to změříš komparativně – provázkem:

• od sedlovky
      • od dolního okraje př.ráfku

Když zjistíš rozdíl:

• představec do vrtule (?) – otočit a vyzkoušet/změ­řit znovu
      • rám by musel mít nakřivo hlavovou x sedlovou trubku – to je v zákrytu vidět, nebo na stolici s ním
      • řidítka můžou být křivá, stačí jeden pád (možná nešetrná manipuace ještě při distribuci?) – rozhodit a poválet řidítka po stole a kontrolovat průsvit.
      2 0
    • vlk  

a nemáš jednu ruku delší? :o))

1 0
      • Daník  

tak to mě napadlo taky :), ale půjčil jsem to kolegovi a má stejný pocit. Asi to budu muset fakt odstrojit a rozebrat…za ty prachy:(((

0 0
        • biker007  

a pro informaci, co je to za znacku/model?

0 0
          • Daník  

Merida Magnesium Pro, už jsem musel reklamovat pláš? (křivý). Ale neděklám si iluze, že by se to u jiného kola nemohlo stát.D.

0 0
    • BH  

pouzij provazkovou metodu,jek tu byla jiz zminena.Muzes si ji prizpusobit a upravit podle tvych potreb, vzdy budes porovnavat rozmery na leve a prave strane.napr.u kola stojiciho kolmo na rovnou podlozku, muzes takto zmerit vzdalenost riditek od teto podlozky a pod.Existuji take pravitka na mereni rovnosti ramu,mel by to mit kazdy poradny servis.Pomoci tohoto pravitka pomerne presne zjistis zda ram neni do vrtule a nebo neni hnuta zadni stavba.Muj nazor je , ze mas predstavec do vrtule, je to zavada, ktera se cas od casu vyskytne a jiji prisnaky jsou jak uvadis. Tutiz zacni treba vymenou predstavce.

0 0
    • Jaaaan  

Přidám se s podobným dotazem. Ani za boha nejde seřídit řízení do roviny. Kolo už mělo 3 pády. Ted sme měnili hlávko a asi, že se to řízení změnilo, tak sem si toho až ted všiml, že řidítka jsou prostě pořád nakřivo. BUd jsou nakřivo napravo nebo nalevo, nejde nic mezitím…Jde nějak změřit jeslti jsou řidítka křivá když jsou na kole?? Představec jsem zkoušel jiný a situace je stejná, ale řidítka nemám…Levou ruku mám pohledově prostě na víc vepředu než pravou…A dají se páky z řidítek pouze sundat, aniž bych musel odpojovat bovdeny a lanka, které jsou všechny venku pouze pod omotávkou??

0 0
      • Karaxy  

lze vytisknout pomucku na vystředění řidítek, jinak to das co nejlip od oka predstavec rovnoběžne s kolem a po jizde to mírně upravíš, pokud je třeba. Páky můžeš odšroubovat, ale moc si tím nepomůžeš, bude to držet na hadici a bowdenu :) myslim že máš jenom křivě utažené brzdy, povol je a o něco je srovnej

0 0
      • scalar  

Co řešíš? Pokud máš stará hliníková řidítka, co už přežila nějaké pády a nezdají se rovná, tak je vyměním, ne? Proč kvuli třem stovkám riskovat zdraví.

0 0
      • Jaaaan  

Tak výměna řidítek proběhla a problém furd zůstává. Zkoušel sem asi 5 představců a pořád stejné. Když srovnám přední kolo s představcem, tak řidítka jsou prostě trochu šejdrem a nejsou rovně. Když srovnám řidítka podle náboje, je křivě představec. Když si postavím kolo mezi kachličky do spár, tak když přední kolo je v rovině s představcem, tak řidítka nejsou rovnoběžné s tou kachličkou, tak aby to bylo v pravém úhlu. Řidítka utíkají na jednu stranu.

Nemůže se stát, že 5 představců je křivých. Nebo, že u 5 představců, špatně namontuju ten protikus. Přitom všecko krásně dosedá na sebe jak má. Hlávko se stahuje bez problémů, nikde žádné mezery.

Napadá někoho něco prosím?

0 0
        • kubad  

Řídítka to nejsou, představen to není, tak co zbývá? Vidlice? Rám? Nebo máš křivé oko

0 0
          • Jaaaan  

Když sme měnili hlávko, tak se vidlice měřila speciálním přípravkem co má kluk co k němu chodím vyrobený a byla rovná. Tak rovnání ve spárách v kachličkách je nejpřesnější co může být, máš tam zaručené pravé úhly.

Můžou to být zase řidítka. Jsou používaná s neznámým původem.

0 1
          • Vilém  

Znam jednu takovou pisnicku, zpiva se v ni „mam jednu ruku dlouhou..“

2 0
        • Daf  

Nemáš jen napletený kolo trochu mimo osu? A když to pak podle něj rovnáš, tak ti to nevychází.

0 0
          • Jaaaan  

Nee, zkoušel sem tam dáti jiné přední kolo. A ve vidlice, starého typu, která pojme pouze plášť 25 úplně natěsno, tak poznám, každý milimetr. Takže kolo musí být vycentrované co nejlíp, jinak by chytal plášť o vidlicu.

0 0
        • Jaaaan  

Tak problém nejspíš vyřešen. Pokud sem to dělal klasickým způsobem, tzn., že mám všecko povolené, takže utáhnu hlávko, srovnám řízení a utáhnu představec, tak to prsotě bylo mimo osu, nevím proč ale bylo.

Pokud sem to udělal, tak, že sem nejdřív srovnal řízení, pak sem utáhl hlávko a nakonec představec, tak je to ok.

Nechápu to ale je to tak. A nejspíš to tak bylo i těch minulých řidítek, které asi byly rovné. A stejne to bylo i u minulého hlávka co sem tam měl. Takže bych to viděl na něco se sloupkem vidlice.

0 2
        • Jaaaan  

Ještě se zeptám jestli má někdo podobnou zkušenost. Když sem rovnal řidítka, aby byly rovně, tak se ani za boha nemůžu trefit do bodu kdy jsou přesně rovně. Teď to mám, tak že při určitých situacích hlavně při záběru třeba do kopce, jakoby má řízení tendenci jít doleva, je to spíš takové vyvažování hlávka sem a tam. Když to posunu úplně nepatrně doprava, tak jde i pohledově vidět, že to je rovně, ale už je to zase malinko moc. Hlávko je nové, takže v tom problém není, chodí krásně. Možná je to na palicu nebo je to jenom můj pocit a nevím jestli to někdo vnímá, ale takové to jakoby vyvažování hlávka mě celkem štve. A děje se to u mě u všech kol. Možná mám silnější levou stranu těla. Nebo fakt nevím už.

0 0
          • kubad  

se ti to kroutí, s tím nic nenaděláš, neřešit, jezdit

0 0
            • Jaaaan  

to nee, cítím prostě jakýkoliv rozdíl v posunu…jeden den se mně to podařilo dát do úplého středu, kdy kolo jelo celou cestu pořád rovně…žádné nějaké výkyvy v řízení…pak sem předělalával kroužek nad představec a musel sem to nastavit znovu a už nejsu schopný to nastavit přesně…při jízdě se to chová tak, že jakmile se řízení převalí přes určitý úhel hlávka, tak to má jakoby tendenci jít víc dolava nebo doprava…naopak někdy je to přesně uprostřed a jede to rovně…těžko se to popisuje…přemýšlím co na to má vliv…utažení hlávka, nějaká tolerance v přesnosti…

0 0
    • Jaaaan  

já mám ráfkové, takže by to mělo jít…ptám se abych zkusil jiné řidítka a nemusel pak všecko znova seřizovat…toto není jen tak nějaké doladění za jízdy…to je absolutní nemožnost nastavit řízení rovně…jediná a poslední možnost jsou křivé řidítka…vidlice byla měřená a je ok…je to nehoráznost, nic takového sem eště nezažil…ty řidítka mohly aj změknout a už jsou kaput a kroutí se

0 0
      • kubad  

Sundat omotávku, řídítek ven z představte a pak už jdou páky stáhnout a nemusíš nic odpojovat, ani se to nerozšteluje

0 0
        • Jaaaan  

a nemusím teda odpojovat ani brzdové ani řadící lanka lanka, když mám ráfkové brzdy a všechno jde venkem??

0 0
          • kubad  

ne nemusíš

0 0
            • Jaaaan  

A ještě taková technická otázka. Výjdou bovdeny a lanka ikdyž budu měnit 42 cm řidítka za 44 a reach 75 za 80??

0 0
              • kubad  

koukám do křišťálové koule a … ta mlčí, netuší jak jsou aktuálně dlouhé, kolik mají rezervu

0 0
                • Jaaaan  

Pokud staci k odhadu tato fotka

0 0
                  • jeniiiik  

Řidítka ohnes jak nic. Kdysi na gravelu jsem při pádu řidítka ohnul, rukou ohnul zpet jelo se dál. Fakt to není nic co by šlo nějak extra těžko.

0 0
                  • kubad  

nějaká rezerva tam je, možná jo, uvidíš až to tam dáš

0 0
              • mech1  

můžou a nebo nemusí. Záleží, jak jsou teď dlouhé.

0 0
        • Jaaaan  

Ještě mě napadlo, že při minulé výměně hlávka se řezala vidlice. Pokud to je uříznuté křivě, nějak šikmo, tak to může mít vliv na rovnost řízení nebo ne??

0 0
          • Jaaaan  

vlastně to víčko dosedá na představec, takže je to jedno…přemýšlím jestli není chyba ještě v představci…sice sem zkoušel druhý, ale ten mohl být taky křivý…

0 0
            • kubad  

jak píšeš, tam problém není

0 0
              • Jaaaan  

napadá mě, jestli není křivý ten protikus představce…utahuju do kříže postupně a vypadá to zarovnaně…při nasvícení, tam žádné mezery nejsou, ani na krku, ani u řidítek…

pokud jsou řidítka křivé na jednu stranu, např. doprava, tak ta křivost se projevuje pořád na pravou stranu a nebo pokud představec srovnám s předním kolem podle oka rovně (když se mně podle oka zdá, že je to křivé na pravou stranu), tak se ta křivost přenese zase doleva že jo?? Takže tak bych odhalil, že jsou křivé řidítka

0 0
                • kubad  

není problém při pádu ohnout představec nebo řídítka, věštěckou kouli fakt nemám, netuším cos ohnul, vyzkoušej nové díly

0 0
                • UHU  

lať, příložník apod. – od středu sedlovky přes střed šroubu co drží víčko v představci (a eventuálně až nad přední kolo)a mělo by být vidět

0 0
    • Jaaaan  

vzhledem k tomu, že při pádu sem šel dvakrát na páky, tak by to měly být řídítka…ohnout představec, to si nedokážu představit jak by to šlo…

0 0
      • mech1  

Ohnout představec a vůbec v nějaké light verzi není problém.

0 0
      • jonti  

Když představec ohneš o pár setin mm, na konci řidítek to může dělat půl cm.

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.