Kliky SLX FC-M675 předělání na jednoprevodnik

19 nepřečtených
  • stanik48

Ahoj chtěl bych předělat pohon z 2×10 na 1×11. Jaké je to s vhodnosti řetězové linky u klik SLX FC-M675, jsou v hezkým stavu, tak je měli to je dát pryč. Samozřejmě by šel novej NW převodník asi 32 z. Nebude to dělat bordel?

Do zadu půjde kazeta DEORE CS-M5100–11 11 rychl MTB 11 – 51 z a odpovídající hazka DEORE RD-M5100 a páčky SLX 11 Speedo. Bude to chodit v pohodě? Díky

0 0
    • Tomkac  

Tyhle kliky jsem tehdá jezdil jako 1×10… Bylo to docela dost v pohodě.. Jeden pastorek navíc nebude mít asi tak extra vliv na řetězovou linku a pokud máš sportovněji založené nohy, tak to ušlapeš i s desítkou.. Asi by se mi nechtělo vyhazovat prachy za jedenáctku, když už je to v dnešní době prakticky přežitek..

0 0
      • stanik48  

Jasně, tam jde ale spíše o rozsah. 10 kazeta je 36 zubů oproti 11 kazetě 51 zubů… To už je řádný rozdíl…

0 0
        • tonik666  

To je uplne jedno.

Kliky fungovat budou. Retezovou linku ti “nastavi” prevodnik co si na to koupis. Pripadne lze doladit smerem dovnitr podlozkami pod souby prevodniku (pekne prodaval OneUp, ktery je daval ke svym 30z prevodnikum)

Ja jezdim prevodnik 30z, ktery potrebuje dosazeni dovnitr (aby se nepotval retez s packami jak je prevodnik maly) a retezova linka posunuta dovnitr mi vyhovuje, protoze na enduru slapu vic do kopce.

Mam to dlouho jako 1×10, na dvou kolech, a mel jsem to i jako 1×11.

0 0
      • tonik666  

Jeden pastorek navic je uplne jedno protoze kazety 10s a 11s jsou stejne siroke, meni se rozestup mezi pastorky.

0 0
    • Lachtis  

Jezdil jsem na svem ex kellys gate 50, mrkni mi do profilu. Prevodnik jsem dal absoluteblack 32z a dal tusim jednu podlozku a uplne cajk. Retezova linka byla ok, pri protoceny dozadu retez nepadal. Pouzival jsem to na 1×11 nejdriv s kazetou xt 11–46 a pak 10–42

0 0
      • tonik666  

Pada to obcas kdyz mas retezovou linku moc ven, tj. bez tech podlozek, ktere zminujes.

Co jsou prehazovacky 11s s excentrickym raminkem, tak to uz funguje mnohem lepe. Hlavni potize byly v dobe, kdy Shimano melo 1×10 sadu koncici 36z a zacaly se objevovat rozsirujici pastorky na 42z a prehazovacky na to nebyly stavene.

0 0
        • Lachtis  

Nemáš úplnou pravdu, samozřejmě, že to padá, když nemáš řetězovou linku ideální, tedy, jak píšeš, moc ven. Ale můžeš mít i naprosto ideální řětězovou linku, už z výroby kliky na systém 1×, ale třeba některé kazety to prostě v kombinaci s řetězem dělají. Třeba u mého HT, kde je e-13 kazeta a ideální řětězová linka, tak to prostě padá. bez ohledu na řetěz.

0 0
          • tonik666  

A jak vis ze mas idealni retezovou linku z “vyroby”? Kola jsou montovana a proste to v nejake kombinaci o pul mm nesedi.

Kazdy kliky maji jinou retezovku, nektere vetsi a jine mensi, a to ze to pada pri pohybu zpet je tim, ze jde retez moc krizem.

0 0
            • Lachtis  

No, dobře mám aktuálně 2 kola na systému 1× něco.

BMC je na ose 142 mm a je to ještě starý rám, který počítal s 2× něco. Překopal jsem jej postupně na 1×11 a nyní na 1×12. Na střed kazety u BMC rozhodně nemám ideální řetězovou linku, je to vidět už jen pouhým okem, ale řetěz prostě nepadá.

U HT mám boosty osu, rám už z výroby s klikami 1×, boost převodník, a rám nepočítá ani se smykem. už od oka je vidět, že na střed kazety je ta řetězová linka mnohem lepší (asi ideální) oproti BMC a řetěz padá.

Nehádám se. Vím, že řetězová linka má zásadní vliv na padání řětězu. Ale říkám a mám s tím osobní, reálnou zkušenost, že můžeš mít ideální, dobře, aby ses toho nechytil, tak ideálnější řětězovou linku, než na jiném kole, kde je zjevně horší řetězová linka a přesto ti řetěz padá na kole, kde je ta ideálnější řetězová linka :-). Tudíž tu hraje roli také kazeta a řětěz.

0 0
              • tonik666  

A kkterym smerem mas tu retezovku na BMC ujetou?

Celal bych ze smerem k vrsku kazety vzhledem k tomu, ze je to na 142mm, prace proto bych rekl ze to nepada. Ale na spodku (stredu) kazety bude retezova link ujeta.

Boost posunuje kliky myslim 3mm smerem ven, a asi mas proste kliky vic posunute ven nez kazetu oproti BMC, a proto to pada.

0 0
                • Lachtis  

U BMC mám pochopitelně linku víc ven, víc se kříží řetěz a přesto nepadá.

U HT mám rozhodně ideálnější linku na střed kazety, menší křížení řětězu a řetěz přesto padá.

Je to prostě tou kazetou, a ačkoliv je linka u HT lepší, tak řetěz padá.

U ex kellyšky, kde jsem si udělal právě z SLX klik 2×10, systém 1×11, tak jsem taky nejprve nedal podložky pod převodník (aby byl víc dovnitř) a řetěz padal. Pak jsem si v železářství koupil podložky, udělal „ideálnější linku“ tedy převodník víc dovnitř a řetěz už nepadal.

čili, jak jsem psal, není to jen o lince, ale taky o kazetě a řetězu.

0 0
    • Filippo  

Fungovat to bude, jak psali ostatní. Ale záleží jestli jezdíš spíše těžší převody, vyplatí se nachat nový převodník rovnou na pozici většího převodníku, takže bude řetězová linka vyhovovat spíše k těžším převodům, ale naopak může řetěz padat z největšího zadního pastorku. Mám to tak na jednom kole s Sunrace 11–46 kazetou a nepadá mi to, ale mám na tom řetěz Sram, což může hrát roli.

Každopádně ideální univerzál řetězová linka = doprostřed kazety lze vyřešit podložkami a delšími šrouby pod převodník. 30z převodníky s BCD104 mají standardně offset.

0 0
      • tonik666  

Bych se trochu bal, ze pak male nepujdpu jezdit, protoze prevodnik bude o 5mm venku.

Normalne to funguje kdyz je prevodnik tam kde ma.

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.