DT SWISS 350 - upgrade z 18 T na 54 T

39 nepřečtených
  • Ahoj všem,

mám dotaz na zkušenosti ohledně výměny zubatky v náboji DT SWISS 350. Z informací na webu jsem zjistil, že když vyměním současnou zubatku s 18 zuby za novou s 54 zuby, zlepší se stupeň záběru, změní se zvuk. Zároveň jsem i zaregistroval informace, že po upgradu je pak náboj náchylnější k poškození. Máte prosím někdo zkušenost, popř. má takováto výměna smysl ?

díky moc předem

0 0
    • Vilém  

Na B-F jsi zkousel hledat?

0 0
      •  

Zkoušel, ale tohle jsem konkrétně nenašel.

0 0
    • novas752  

Jestli to má smysl? Záleží jestli ti teď 20° vadí nebo ne. Je to znát hlavně v technických výjezdech a rovinatých sekcích, záběr je rychlejší no. Jakmile už ořech zabírá tak je to jedno.

Náchylnější k poškození při chronickém zanedbávání údržby asi ano – 54t chce trochu častěji vyčistit a namazat. Ale při troše péče se v tomhle ohledu neni čeho bát. Já měl 54t v 350kách na enduru asi 5000km, pak jsem to přehodil do druhých 350 na trail pevňáku (do míst kde to má výhody se na tom dostanu častěji) a tam to má další cca 2000. Zoubky nejeví známky opotřebení, jednou za cca 1000km ty volnoběžky vyčistim a namažu.

0 0
      •  

Ahoj, díky Ti moc.

0 0
        • Jenda  

Osobně jsem 54 zubů jezdil jen malou chvilku ale nějaký pro mě zásadní posun v kvalitě jsem nezaznamenal.

Po vlastní zkušenosti bacha na čínský varianty, měl jsem 54z právě z číny (ZTTO) a po cca 200 km se servala – ocel byla příliš křehká. Takže když už, určitě ber originál.

0 0
          • Tuplak  

No vidíš to a já mám tu samou (ZTTO 54z) již 3 roky a naprosto bez problémů. Ale nekupováno extra, bylo to tak v jejich náboji. Mažu origo DT Swiss vazelínou.

0 0
            • Jenda  

já jí měl taky v nábě, akorát jsem jí tenkrát koupil protože byla levnější než originál microspine ořech co jsem chtěl. Tak jsem si řekl, super, v ceně mám i rohatku no a to se mi zle vymstilo :-)

Možná jsem měl smůlu na nějaký překalený kus, každopádně pro moje ježdění mi to nic navíc nepřineslo tak nebyl důvod s tím dále experimentovat.

0 0
            • logoman  

Jo s těma ztto byl problém, já mam fovno 60t (kupodivu není na h*vno :-) ) a drží dobře. Ale nějak extra rozdíl to není, víc než těch 500 bych za to nedal. Ta ofiku cena se za to imho nevyplatí.

0 0
          • kubad  

buď to vnímáš nebo ne, za běžné jízdy mě ani 18z nevadí, 54z zabere dřív, ale tam není potřeba

pokud někde v pomalé jízdě potřebuješ pedálem dopředu dozadu tam je to poznat, víc jak 36z bych u DT nedával.

mám zkušenosti i s CHK a I9 které mají hooodně POI

0 0
          • novas752  

Největší rozdíl je fakt v technických místech, kde je třeba nutné do kopce protočit kliky kousek zpět aby si o něco nezavadil pedálem. A při dělání volovinek typu wheelie. Jinak je to prostě fuk.

0 0
            • vaclaw  

Jj, když si hraju na Vaška Koláře, tak se to hodí docela dost, pro normální jízdu, když to není vyloženě malý počet poe, tak je to trochu fuk.

1 0
    • Georrge  

Zvuk 54z je dost otravný, tak otázka jestli na to máš nervy :)

0 0
      • novas752  

To hrozně ovlivňuje čím a jak moc to namažeš. Je to vyšší frekvence ale tišší. Ani 18z zrovna uřvaná neni.

0 0
      •  

Ahoj, to jsem na videích zaregistroval a asi by mi to nevadilo. Popř. se dá volnoběh použít místo zvonku…

0 0
    • Martinson  

Co 24T má to někdo? Jaký to má zvuk?

0 0
    • jecnak  

Na mtb ok, na silnici mi to přišlo spíš otravný – záseky do pedálů při přejezdu nerovností.

0 0
    • TK75  

Z 36 na 54 a jsem nadšenej

Líp se stojí na místě a přišlap je konečně funkční jak by měl.Pocitove bych klidně ještě bral kdyby byla cca 70 zubatka.Nic extrémního 54 není, pořád lehce volnej prostor.Ale už stačí.

Tak bych to ohodnotil

2 2
      • vlk  

Ale to máš asi na ht, že? O přechodu výš jsem také uvažoval, ale bylo mi řečeno, že u fullu už to při sjezdu škube na klikách, tak jsem do toho nakonec nešel. Osobní zkušenost nemám.

0 0
        • TK75  

Jo…Stanton v profilu

0 0
        • MlokCZ  

Nejdřív si zkus pročíst třeba tohle

https://www.pinkbike.com/…ickback.html

Stručně řečeno, pedal kickback se ve sjezdu může projevit pouze v případě, že rychlost otáčení zadního kola je menší než odpovídá prodloužení vzdálenosti střed-náboj jak jde stavba do zdvihu. Kde je ta mezní rychlost je pro každou zadní stavbu a konkrétní situaci (kolik jdeš do zdvihu) jiná. Tedy těch situací, kdy se to opravdu projeví je poměrně málo.

V reálu je to nejčastější ne vůbec ve sjezdu (kde je větší rychlost, která je většinou dostatečná, aby se to vůbec neprojevilo), ale ve výjezdu, kde jednak jedeš pomalu a k tomu máš ještě zařazený lehký převod, kde je to pak v klikách o hodně výraznější.

A menší počet poloh záběru u ořechu to stejně neřeší. Ten je o něco zvýší šanci, že se v dané situaci pedal kickback neprojeví. Ale projevit se plně může stejně.

U náboje to řeší systémy s anti pedalkickback mechanismem, který zaručuje, že tam je vždy k dispozici konkrétní vůle protočení o nějakou konkrétní hodnotu (různá řešení mívají různou, bývají to hodnoty typu 10°,20°).

Já třeba na Rotwildu R.EX 900 nevnímám pedalkickback vůbec i když mám zapnutou funkci Avinoxu „hub pre-engagement“. Ta funkce se snaží udržet (a ve většině situací se to daří) ořech právě připravený vždy k záběru i když má méně záběrových pozic. Takže pak i přes málo záběrových pozic při šlápnutí reaguje okamžitě.

Tzn. je v nejhorší situaci pro projevení pedalkickbacku v jaké to může být.

2 0
          • mirorek2  

Jojo proto jsou všude ve sjezdových disciplínách tak oblíbené Ochainy a podobné vychytávky…

Mě na Santě to teda kopalo ve sjezdu fest

1 0
            • MlokCZ  

V tom článku jsou pěkná videa, kde je jasně vidět, že v testovací situaci (i když to jde skoro až na doraz) k žádné reakci na klikách nedojde (ani se nestačí napnout řetěz mezi pastorkem a převodníkem).

A také jsou tam i jasně popsané situace, kdy k pedalkicku dojde (jako třeba při zablokovaném zadním kole) vždy.

Jak moc se koho týká jaká situace a jaká je šance, že to bude vnímat, to si musí každý vyzkoušet sám. Každý má jinou zadní stavbu, jiný styl jízdy, jiný terén.

Hlavní pointou mého příspěvku byla pomoc pochopení kdy k tomu může a kdy ne docházet. Závěry pro svojí jízdu ať si udělá každý sám.

A je mi jasné, že tady určitě každý druhý jezdí stejným stylem jako svěťák v DH…

1 0
          • filipes  

Vyzdvihuji point, že měnší počet POE jen zmenšuje pravděpodobnost a problém neřeší.

Závisí na rám, obecně platí, že čím vyšší antisquat, tím větší problémy s kickbackem (bez kladky na řetězu).

V rozbitém sjezdu, kde nejedu moc rychle, ale potřebuji přišlapávat, to Cube kope fakt pravidelně.

0 0
        • Luen  

Já šel s rohatkou z 18z na 36z a po roce zase zpět. Jezdím na flatech a občas v rychlých kořenovkách nebo v technických sjezdech s lehtáním zadní brzdy mě to občas „zkoplo“ z pedálu nebo spíš mi na pedále poskočila noha. Ladíl jsem tlumák tak dlouho, než jsem dal 18z rohatku zpět a mám po problému.. Jezdit „no brakes“, asi by mě to nepotkalo, holt nejsem úplně závodník.. Vlastně chci říct, že pokud poskočí noha na pedálu i díky kickbacku, strach ovládne situaci, brzdí se víc a zadek přestane fungovat úplně.

0 0
      • TK75  

Pro ty dva co nesouhlasí (asi jako nesouhlasit že země je kulata:D jdete ven, postavte kolo na zadní a zkuste prislapem poskakovat dopředu.Nebo zajedte pod skalku/šutr bez nájezdu ve vyjezdu nahoru, dejte sedlo dolů a zkuste si na to vyhopnout/vyjet­.Rozdil v tom jak zadní kolo okamžitě reaguje a i ten power kterej prislap dá, je dost znatelna pomoc

Stačí i obyčejné schody

Když tohle nedělám a nepouzivam, tak je jasný že si nechám 18t nebo 36t

0 2

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.