• malamala

    Přátelé, rozhodl jsem se po létech změnit svojí stravu, zejména snídaně. Doposud jsem snídal

    • 1 ks chleba s máslem a džemem
    • 1 ks chleba s máslem a šunkou
    • 1 ks chleba s máslem a solí
    • vlažný čaj s medem

    Zatím jezdím jen cca 4 hod. švih, lehce v kopcích 4–5 x týdně, v sezóně 4+1 cca 8 hod./jízda většinou kopce.

    Uvažuji, že bych přešel na vločky, nebo něco podobného.

    Spousty příspěvků jsem si prostudoval, ale rád bych znal konkrétní složení kdo podobně snídá.

    Děkuji za rady ;)

    0 0
    • nox159  

      ja snidam:

      • cca 100g vlocek + 50g musli ( sypane ) + do toho nejake orisky, brusinky…+ cca 300g mlika
      • popripade emco expres kase ( 2 sacky ) tzn 130g te „kaše“ +300g vody
      • cca 100g sypaneho musli + 200–300g jogurtu

      kdysi jsem jedl koblizky, loupaky rohliky se snalinou… ale mel jsem drive hlad a prožal jsem jeste vic ne prožeru tedka…

      0 0
    • Jenda  

      pokud se jedna o klasickej zitnej chleba tak podle me na nom neni nic spatnyho a nemyslim ze by vcechny nesmusli a vlocky byly o neco lepsi. Max. pokud mas rad chleba si porid pekarnu a muzes si dlat chleba dle sveho.

      0 0
    • MirosPikos  

      Tak snídaně má být hodně sacharidová, zvlášť pokud se chystáš někam na kolo. Kdybych snídal to co ty, rozhodilo by mi to tak trávení, že bych byl totálně mrtvej.

      Chleba a další bílý pečivo není dobrý pro trávení všeobecně. Vločky jsou dobrý nápad. Nevím jaké množství, dávám to od oka abych byl řádně najezenej. Dají se do nich přidat rozinky a vařit to s nimi. No a pak přidat lžíci medu, aby to bylo rozumně sladký (ne moc). Dobrý je nastrouhaný kokos, to pro případ, že už ti ty čočky samotný polezou krkem.

      Ale zase nevím co jsi za typ, problém s váhou (vysokou) asi mít nebudeš. Nějaký tuk je do sebe taky dobré dostat, ale volil bych ho spíš přes oběd maximálně svačinu a v jiné formě než je máslo. Ovšem je třeba do sebe dostat ten správný tuk a ten s másle hádám nebude. Takže olivový olej, tuk z rybího masa, ořechy a podobně.

      Dobrý je taky občas podpořit trávení nějakými probiotiky nevěřil bys, jak to zvyšuje výkonnost.

      0 0
    • Czech1  

      Ovesné vločky jsou dobré, poměrně levné a dají se různě kombinovat. Já osobně je jim často a střídám to s müsli.

      Taky je fajn, že je jednoduše nasypeš do misky, zaliješ mlékem a cca na 1 minutu je ohřeješ v mikrovlnce…

      0 0
      • Meluzina  

        no, s mikrovlnkou bych to moc nepřeháněla… kdysi jsem sledovala na ČT 1 pokus právě s mikrovlnkou, dali do ní ohrát čerstvě odstříkané mateřské mléko, po zpracování v mikrovlnách zůstala jen kalorická bomba bez jakýchkoli vitamínů či minerálů:-(

        0 0
        • Tomahomo  

          Milá Meluzíno, opět meleš nesmysly… Znovu si přečti co jsi napsala, a omluv se za šíření dezinformací.

          0 0
          • Meluzina  

            milý Tomahomo, nemusíš znovu číst, co jsem napsala, uvědomuji si to velice dobře a za informací si stojím, howgh

            0 0
            • Rychlej turista  

              A kam se ty minerály poděly?

              0 0
              • Tomahomo  

                Já jsem čekal, že nám milá Meluzína přesně tohle vysvětlí, rád bych ji navrhnul na Nobelovu cenu za chemii event. za fyziku.

                0 0
              • Jenda  

                tak je fakt ze ty mineraly jsou navazany na nejaky bilkoviny a teoreticky muze dojit k tomu ze struktura bilkoviny bude natolik porusena ze to telo nedokaze zpracovat a proste to projde ale to se muze stat pri jakykoli tepelny uprave, ne jen mikrovlnkou :-)

                0 0
            • Tomahomo  

              Ano, já si to číst nemusím, ale ty bys měla!!!

              0 0
            • Tomahomo  

              P.S. Hlavně to nezapomeň říct kamarádkám, aby pro změnu ony mohly na zahrádkářském fóru, nebo jakémkoli jiném kam chodí, napsat, že „kamarádka říkala, že po zahřátí mateřského mléka v mikrovlnce v něm nejsou minerály“…

              0 0
        • nitraq  

          Mohla bys dodat nějaký zdroj? Zajímalo by mě na čem toto tvrzení staví.

          0 0
    • siafu  

      na snídani dávám oves. kaši, protože pečiva během dne sním pořád dost… minimální verze jsou vločky, mléko, med/cukr – jako dá se to samozřejmě dost vylepšit, receptů na netu bude dost, ale nejčastěji to jím jen s jogurtem

      jinak líp se to vaří, pokud jsou vločky rozmixované – pokud tedy nekupuješ přímo nějaké jemné, tak na to potřebuješ mixér, který to zvládne pomlet :)

      pak výběr oves. vloček je poměrně velký a je dobré se podívat i na nutriční složení, kde se liší třeba obsah vlákniny, já beru Bílý mlýn Kepka – ty mají 9 g vlákniny na 100 g

      0 0
      • nox159  

        emka maji stejne vlakniny a pritom budou chutove lepsi… tyhle budou podle me hodne tvdre… nebo se pletu?

        0 0
        • Lister  

          Bez problémů se dají chroupat i na sucho. V jogurtu nebo v tvarohu pak naprosto v pohodě.

          Poslední dobou jsem si hodně oblíbil zalívat si vločky, musli, ovoce atd. směsí z jogurtu a odtučněného tvarohu smíchané v poměru 1:1.

          0 0
        • siafu  

          Emco budou možná o něco jemnější, nevím, tyto mi přijdou v pohodě a pokud to rozmixuješ, tak nepoznáš asi vůbec nic, ale teď je jím normálně, protože mixér už nefunguje :D

          jinak ty Emco stojí tak 25 Kč ne? Kepka se dá běžně sehnat za 15 Kč a nějakou jinou vyšší přidanou hodnotu pro Emco moc nevidím

          0 0
          • nox159  

            kdysi jsem mel nejake obycejne kolem tech 15,– a oproti tem od emka to bylo silne nepozivatelne… ( mixer nepouzivam )

            0 0
    • morgan2  

      Muj nazor je,ze obecne snidat obiloviny.Ruzne kase. Ovesna kase,ryzova kase,kroupova,ja­helna. Bud nasladko,nebo naslano. Nejlepe ne zadne synteticke z pytliku ale ze zrn pres noc namocenymi.

      0 0
    • Vejr  

      Vločky jsou super, akorát je potřebné je nutné je nechat nabobtnat. Svého času jsem posiloval a dával si rozmačkané banány s vločkami, což mělo za následek extrémní plynatost, jak to v břiše bobtnalo.

      0 0
      • Radez  

        Jak dlouho to necháváš namočený?

        0 0
        • Vejr  

          Minimálně dvě hodiny, spíš více, klidně to nechat přes noc a ráno mít k snídani.

          0 0
          • Janes  

            To je přeci strašně jednoduchý, ovoce příjde v žaludku na řadu až poslední a mezitím ti krásně nakvasí, a to jsou pak ty prdy. Takže ovoce zásadně samotné, další jídlo až cca 30 minut poté a u banánů odstup ještě větší.

            0 0
    • jirka89  

      Tip na snidani:

      http://www.4fitness.cz/…-mix-p-2260/

      Kupuji od nich vice veci a kvalita paradni, vse maji bez ecek, konzervantu, barviv atd.

      0 0
    • Jenda  

      muzete mi nedo vysvetlit v cem je lepsi snidat ovecny vlocky oproti klasickymu psenicno zitnymu chlebu (klasicka sumava)?

      vychazim z udaju uvedenych zde

      vlocky http://www.czfcdb.cz/potraviny/…

      chleba http://www.czfcdb.cz/potraviny/…

      a nejak mi ty rozdily prijdou zcela zanedbatelny

      0 0
      • nox159  

        nebudou mit vločky nižsi glykemicky index nez chleba?

        0 0
        • Jenda  

          tak zitnej ma srovnatelnej s vlockama, sumava ma vyssi, to je fakt. Asi nejvetsi vyhoda vlocek bude ze se nedaj zrat samotny takze do toho bude clovek mixovat jeste orechy a jogurt misto masla a marmelady :-). Otazka ale nakonec je celkovy mnozstvi prijaty energie. Ale chapu ze kdyz nekdo trpi casto na hladak tak pro nej jsou asi vlocky fakt lepsi, me se tohle treba temer vubec netyka. Zase chleba ma vyhodu ze obsahuje skoro 40 % vody takze se driv dostavi pocit sytosti nez kdyz se budes ladovat suchejma vlockama. Proste muj nazor je ze se vsechny tyhle zrni pomerne dost precenujou, ale at si kazdej zere co mu chutna a dela dobre :-)

          0 0
          • šimlos  

            Ony jsou obiloviny obecně na zažívací trakt nejlepší věc. Střevo se s tím musí prát a tak správně pracuje a to se rovná žádné zácpy,výkřiky břich a opačně ani průjmy.A to je dost důležitá věc pro celkovou pohodu. Navíc obilná snídaně daleko lépe zasytí a člověk nemá za hodinu po snídani hlad jak herec. Já si vločky přes noc namočím do vody a ráno do nich nakrájím banán nebo nasypu nějaké sušené ovoce a je to.

            0 0
            • AsiJura  

              Mi to funguje jen částečně, máš pravdu že to má skvělý vliv na trávení, při pravidelném snídání vloček pak nemám žádné výš popsané problémy ať jím v průběhu dne cokoliv, ale na druhou stranu, když posnídám 200g vloček se sušeným ovocem(30%)+ 2dcl mléka, tak jsem sice pěkně nakopnutý, čilý jak rybka ale za hodinu už do sebe peru další jídlo, bo mám hlad.

              0 0
      • siafu  

        Připadá mi, že vločky mají vhodnější sachry – předpokládám ještě o něco delší řetězce a celkově se budou trávit pomaleji. Když srovnám pocit nasycenosti – porci ovesné kaše dělám ze 45 g vloček a odhadem 150 ml mléka + 100 g jogurt. Toto mě zasytí tak akorát. Pokud si vezmu jen krajíc chleba /kmínový 50–60 g/ potřený rostl. tukem a na to nějaký plátek Eidamu, tak pocit nasycenosti je nižší a i dřív se objeví chuť na další jídlo.

        0 0
        • pepek  

          Tak já si dám krajíce zásadně dva, abych se nemusel ihned vrácet do kuchyně. A na to si dám sádlo, nebo máslo s rybičkou a zelí.

          0 0
      • Meluzina  

        trávení, i žitný chleba obsahuje mouku a lepek, s čímž si tlusté střevo poradí hůře než s vločkami, které projdou lépe a vůči organismu jsou šetrnější

        0 0
        • Jenda  

          tak argument lepku beru u lidi s celiakii, clovek kterej tuhle chorobu nema si myslim ze nema s lepkem problem. To uz bude mit spis problem s mlikem do kteryho si ty vlocky nasype. Strevo daleko vic zatezuje treba vlaknina jakozto nestravitelnej produkt. Jasne ze je potreba aby clovek nemel sracku a vubec neco v tech strevech mel ale nevim jestli dnesni honba za co nejvyssim obsahem vlakniny v potravinach neni jen jinej zpusob jak se nazrat a pritom do sebe dostat malo kalorii.

          0 0
          • Meluzina  

            i lidi bez celiakie zpracování lepku zatěžuje

            0 0
            • Jenda  

              jakykoli zpracovani potravy organismus zatezuje, a jakpisu treba ta vlaknina diky tomu ze je nestravitelna zatezuje fakt hodne. Nicmene na snidani vlocky s mlikem je daleko vetsi pruser to mliko protoze laktora je pro cloveka od cca 15 prakticky nestravitelna (pokud si dobre pamatuju). Na druhou stranu je v mlece spousta jinejch uzitecnejch latek takze celkovej prinos mlika je vesmes pozitivni (samozrejme ne pro jedince precitlively na laktozu).

              0 0
              • obda  

                Pamatuješ si to blbě, laktóza je stravitelná pro více než 80% dospělé populace České republiky.

                0 0
                • black.horse  

                  Stravitelná je, ale relativně pomalu a s věkem se to komplikuje. Tedy pro účely rychlého trávení a využití živin nicmoc, pro běžnou stravu pohodička (kromě lidí s intolerancí, to jsou pak docela divy :-D ).

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    S věkem se to u někoho zhoršuje, tedy narůstá procento těch co s tím mají problém.

                    Je ale spousta těch, kteří ani ve vyšším věku nemají sebemenší problém. Třeba v naší rodině jsou toho všichni příkladem (např. tátovi je 70 a 0,5–1l mléka denně a bez sebemenšího problému).

                    0 0
              • siafu  

                já třeba s trávením mléka problém nemám a pro můj žaludek je přijatelnější než pivo – ostatně sycené nápoje ve větším množství nemusím vůbec

                0 0
    • Frygida  

      Po vločkách hrozně plynuju, jestli s tim nemáš probémy, tak je to určitě dobrá snídaně, jen nejíst furt to stejný… a Zeleninku !!! :-)

      0 0
    • Naldo  

      Jez, co ti chutná, jsem zhruba ve tvém věku a taky jsem zkoušel vločky, musli, lupínky, burizony a podobné. Určitou dobu jsem to vydržel a pak jsem se vrátil ke klasice, tzn. chléb a něco a občas to proložím těma vločkama. Hlavní je aby to bylo pestré a chutnalo mi to.

      0 0
    • oddie  

      Podezírám tě, že si děláš srandu, jako ostatně většinou :)

      0 0
    • Pilda  

      Vše co jsi popsal je nevhodné.

      Vločky mrtvý produkt , Maso -mrtvé zvíře vyrobek šunka = skoro nulová radiovitalita , pokud chces energii je to do dvou hodin od zabiti zvirete. (Eskymaci vyloví Tuleně a jedí syrova jatra..)

      Idealní snidaně pokud hledas, je napriklad toto : Nakrájiš Kiwi , banán,jablko či jiné sezonní ovoce . Přidáš rozinky, 2 lŽice mletého máku nebo sezamu .

      Ořechy – para , vlašský , lískove daš par kusu. (Každy den jiný druh) Zaliješ cca lžici olivovy olej a lechce posypeš skořicí .

      0 0
      • Meluzina  

        jojo, hlavně „lechce“, bez toho by to nebylo ono:-)

        0 0
      • oddie  

        Já bych se bál toho, že to kiwi už někdo taky zavraždil. O podtrženém banánu, který dozrává na lodi ani nemluvě, ten zavraždili už zamlada. Jabko je dobrý nápad, to si můžu asi dva měsíce v roce utrhnout fakt čerstvé, zbylých 10 měsíců se holt spokojím se zavražděným z chlaďáku s dusíkem. Ovšem nejvíc mě nadchlo to maso do dvou hodin od zabití zvířete – kočka má právě koťata, tak si každé ráno klepnu jedno k snídani a bude to.

        0 0
      • Tomahomo  

        Nebudu řešit jak píšeš, a netuším co je radiovitalita(go­oglit se mně to nechce), ale mohl bys mně říct jaké jsou „živé“ obilniny, a co dělají eskymáci s tím masem které za dvě hodiny nesní?!?

        0 0
        • pepek  

          Já jsem googlil, je to ZÍSKÁVÁNÍ KOSMICKÉ ENERGIE Z POTRAVIN :-)

          0 0
        • Jenda  

          to co nesni do dvou hodin holt musi pozdeji sezrat. Vzhledem k tomu co pise Pepek nize tak diky tenci vrstve atmosfery a zejmena pak ozonove dire ma tamni maso daleko vetsi kosmickou energii – kolikrat takovou ze to zpusobi i polarni zari a tedy maso ma prodlouzene „spotrebujte do“

          0 0
          • pepek  

            :-) Podle tohoto zdroje jsou eskymáci na nejvyšším stupni vývoje. (Dosud se naopak myslelo, že člověk se mohl začít rozvíjet právě proto, že uvařený maso nemusel celý den žvýkat a trávit a zbyl mu tedy čas na vymýšlení užitečných věcí.

            0 0
            • nooski  

              A z toho vymyšlení vznikli třeba právnici a jiná havěť – pomohli jsme si?

              0 0
      • black.horse  

        Kecy, protože banán, jablko a sezam jsou taky mrtvý! Pokud chceš něco živýho, tak musíš ráno sednout do letadla, letět na Novej Zéland, podříznout Kiviho a vypít jeho krev za tepla! Pak letíš do Afriky utrhneš ze stromu kiwi a s tím mrtvým kiwi budeš tancovat kolem ohně dokud na Tebe nesedne ta Tvoje radioaktivita… Radiologie… eh, vlastně radiovitalita !

        0 0
      • nitraq  

        Mrtvý maso = dobrý maso! :-D

        Radiovitalitu nepotřebuju, stačí mi přirozený radioaktivní pozadí:)

        0 0
        • skorpion  

          zrat zive maso mi pride trochu nechutne. Predsalen je lepsie, ked uz sa to netrepe :)

          0 0
    • mastihuba  

      moc nechapu o co ti de na delsich vyjezdech dotankovat musis. Kluci co vyhrali v amaterech dolomitenmana snidali 4housky se salamem a s maslem a jak jim to jezdilo. :) jez co ti chutna.

      0 0
    • malamala  

      Děkuji všem za rady a názory. Začal jsem jíst nějaké kombinace od Emco, jak s medem, tak i s mlékem. A chutná mi to, uvidím časem jak se snídaně projeví na delších kopcích.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.