• Karel.H09

Dobrý den,

potřeboval bych poradit s výběrem kola, ideálně do 25 000 Kč. Hledám kolo, které zvládne polní a lesní cesty, ale zároveň bude použitelné i na silnici. Terén kolem mého bydliště je poměrně členitý, takže by bylo dobré, aby si kolo poradilo i s kopci.

Moje váha je 55 kg a výška 170 cm.

Prohlédl jsem si různé typy kol, ale stále si nejsem jistý, které by bylo pro mě nejvhodnější.

Předem děkuji za rady.

KH

0 0
    • Azmir  

Projed forum za poslednich par tydnu. Nejsi prvni s timto dotazem. Pak treba tebou vybrane favority nebo dotazy hod sem a poradime ;-)

1 0
      • Youda  

Nejsem nijak náročný uživatel, ale omylem jsem koupil kolo s nábojem 142 mm. Momentálně sháním nové zadní jako zálohu a ta nabídka zapletených kol s tímto nábojem je bídná. Je možné, že tohle tazatele trápit nebude.

0 0
    • Karel.H09  

Díky vám všem za typy, ale momentálně si opravdu nemůžu dovolit tu hranici překročit. :(

0 0
    • Seeed  

Čau, porizuji ted pritelkyni kolo a nejvice se mi v teto cenove hladine libi toto:

https://www.canyon.com/…-6/4159.html

0 2
    • Karel.H09  

Liší se cena nějak výrazně třeba po sezoně? Teď nějaké kolo mám, tak přemýšlím, že bych s ním nějak dojezdil a počkal třeba na podzim nebo zimu až bude po sezoně, že by se dalo koupit kvalitnější kolo za stejné peníze. Máte s tím někdo zkušenost? :)

0 0
      • skaj  

Zasadne, zvlast v segmentu drazsich kol. Podzimne/zimni vyprodeje jsou nejlepsi cas na nakup, zvlast pokud nespechas. Ja kupoval treba zlevnene z puvodnich 7000 na 2500 euro. Ale to byl uz trochu extrem…

0 0
      • Prazak0  

Před lety jsem tak kupoval kolo, docela zlevnilo. Jak byl Covid, tak se zlevňování kol nekonalo. Teď celkově šly ceny dolů, ale ani ne tak na podzim, stačí vzít nějaký loňský nebo starší model. Mně zajímala ocelová gravel kola, ale šlo to dolů i u hliníkových rámů. Možná se koukat už nyní, kde prodávají starší model kola.

0 0
        • Karel.H09  

Zkouším se koukat, ty slevy se objevují teďka docela dost.

0 0
          • Prazak0  

Když to je model z minulého roku nebo starších let, tak tam by cena měla být nižší. A na podzim se s tím moc nejspíš nezmění.

1 1
    • Karel.H09  

Přemýšlel jsem tak třeba nad nějakým XC třeba https://www.canyon.com/…-5/4158.html?…

0 1
    • Karel.H09  

TS bohemia má teďka akci na MMR kola 50%: https://www.tsbohemia.cz/…-kola_c58576#…

Máte někdo s těmito koly zkušenost, popřípadě jestli nějaké doporučujete? :D

0 0
      • Karel.H09  

Taky na Silverback:

https://www.tsbohemia.cz/…-kola_c58576#…

0 0
        • adam1  

MMR i Silverback jsou v pohodě za tu poloviční cenu :) za tu plnou palbu nesmysl .

3 0
          • Janes  

Tu cenu nikdy neměly. Klasické české (v tomto případě moravské) šméčko ala Mountfield.

2 1
            • adam1  

Hele viděl jsi ty kola na živo? Smečko je ta cena /sleva ale kola to jsou fajn

0 0
      • Karel.H09  

Co třeba tohle?:https://www.tsbohemia.cz/…2025_d536131

Myslím si, že má solidní komponenty, jen bych si musel vyměnit pláště. :)

0 1
        • adam1  

To je hlína s pružinovou vidlicí a na sx to neeee:))

1 0
          • Karel.H09  

Můžu se jen zeptat jaký je problém s tou pružinovou vidlicí? Nejsem takovej znalec:D.

0 1
            • adam1  

Těžké a moc to nefunguje -nenastavíš tlumení je tam prostě ocelová pružina ,narozdíl od vzduchové kde si to nastavíš pomocí pumpy na vidlice přes ventilek dle váhy jezdce a potřeby .

1 0
          • adam1  

Ber toho silverback dokuď je

https://www.tsbohemia.cz/…grey_d448965

Nic lepšího neseženeš karbon a fajn pohodlný + dobře osazený

0 0
            • Karel.H09  

Koukal jsem, ale nejsou prostředky…

0 1
              • adam1  

Vem si to na splátky nebo uvěr /hypotéku :))

Fakt budeš spokojený a vydrží ti to na dlouho

https://youtu.be/4CCRV6iQt_I?…

1 0
                • Karel.H09  

Vím, že to myslíš dobře, ale jsem chudej student a nebyl bych schopnej to financovat prostě. :/ Mám ještě jiné věci, které musím zaplatit.

0 1
                • Tomket  

Nene, vážně někomu doporučíš, ať si vezme kolo na úvěr? :-D

Že to nemyslíš vážně…

3 3
                  • adam1  

A co je na tom jako??? Kluk si bral první silničku taky na splátky , jak nemáš a potřebuješ tak jak to chceš řešit? Každý není ve vatě :)))

0 0
                    • vaclaw  

Taky záleží, jak konkrétně mu to finančnè vychází atd. Pokud máš nějaký stálý příjem ze kterýho jsi schopen dát něco na stranu tak proč ne, pokud ne tak je to samozřejmě cesta do pekel. A osobnè si nejsem jist, jestli bych se chtěl zadlužit abych měl karbon místo hlíny, zvlášť pokud pro mě kolo není priorita. A mimochodem krom toho karbonovýho za 37k co leží někde v Olomouci na prodejně jsou snad všechny ty ceny vysoký i po slevě. To bych radši dal těch 26k za moderního a rozumně vybavenýho Canyona než cpát stejný prachy do obstarožního rámu na nejzákladnějších komponentech. A navíc tím ještě podporovat podvod TSB na zákazníky, protože ta původní cena je nejvíc nesmysl, co jsem za poslední dobu v cyklobranži vi­děl.

0 0
            • plysovykozisek  

By mě zajímalo jakou to má max. nosnost kola

0 0
    • Tomas_82  

Koukni třeba na tohle, za dvacet to nebude úplně špatné:

https://www.moolbike.cz/…metaliza-29/

1 0
    • Jan D.  

Dekáč na 1×11 Deore, vzduchová vidlice, široký ráfky 27mm, za tu cenu lehký rám, kola a vidlice, váha kola 12,5kg, za ušetřené peníze si můžeš rovnou nechat nahodit bezduše a nakoupit nějaké základní nářadí: https://www.decathlon.cz/…_/R-p-337291?…

Kellys Gate 30. Vzduchová vidlice, Shimano Deore 1×12, úzký ráfky jen 21mm, váha kola 13,5kg: https://www.skiandbike.cz/…3-29--white/?…

Teď není úplně ideální doba na nákup kola. Lepší na podzim a v zimě když je větší výběr slev. Ještě celkem nedávno se dal sehnat Trek Procaliber v karbonu do 30 tisíc.

2 0
      • Karel.H09  

Ok, díky moc. Jsou i pěkná vzhledově. Doporučil by jsi mi nějakou kvalitní značku na ty pláště?

0 0
        • Jan D.  

Pláště na dekáči bych nechal jaký jsou. Jsou dělané na bezduše. V dekáči v servisu by ti to nejspíš nahodili. U toho kellyse nevim jestli je to kompatibilní s bezdušovým provozem.

1 0
      • Jan D.  

Ještě jsem zapomněl na Radon Jealous

Sram Eagle GX 1×12, tuhá vzduchová vidlice 35mm nohama Rock Shox 35, teleskopická sedlovka: https://www.bike-discount.de/…-al-8.0-hd-3

Shimano Deore, vzduchová vidle Judy: https://www.bike-discount.de/…ous-al-8.0-3

2 0
        • Jan D.  

Tady u těch dvou je první verze víc do terénu. Kdybys chtěl občas zkusit nějaký trailík nebo to pustit terénem z kopce, tak by to šlo. Po silnici pláště moc nepojedou.

Druhá má o dost míň tuhou vidlici (průměr noh vidlice jen 30mm oproti 35mm), rychlejší pláště a nemá teleskop.

Váhově na tom budou asi podobně.

Taky tam je rozdíl Shimano vs Sram. Shimano deore má těžší, ale levnější kazetu. Sram gx bývá na kolech za vyšší cenu jak toto, na kole za 25 tisíc jsem to snad ještě neviděl.

1 0
          • Karel.H09  

Díky moc, fakt jsi mi pomohl. Můžu se ještě zeptat? K čemu je ta teleskopická sedlovka dobrá? Rychlejší nastavení?

0 0
            • Jan D.  

Při sjezdu terénem díky zasunuté sedlovce máš víc místa pro práci s těžištěm. Můžeš se přikrčit a natáhnout za sedlo.

https://www.cyklobazar.cz/…cka-sedlovka

Pokud jezdíš jen silnici a nenáročné lesní a polní cesty, můžeš ještě uvažovat o gravel kole.

https://www.cyklobazar.cz/…/gravel-kolo

1 0
              • Karel.H09  

Ok díky, spíše zůstanu u myšlenky mtb kola, protože jsem na to zvyklej :).

0 0
                • adam1  

Z těch dvou je pro tebe a tvé použití lepší ten druhý radon

al8 . Snad ti sedne velikost?

1 0
                  • Karel.H09  

Jo myslím si, že ten 18" palcový rám mi sedne. Ještě trochu rostu, tak tam budu mít rezervu:)

0 0
                  • Karel.H09  

Myslíš si, že nevadí, že mám o 1,5cm míň než je rozpětí na ten 18" rám?

0 0
                    • adam1  

Vezmeš si podpatky :))) změř si ještě výšku rozkroku -na boso např.knihu /vodováhu ke zdi a od země po vrch ne spodek váhy/knihy:)

1 0
            • Jan D.  

.

0 0
            • Jan D.  

Pokud bys nakupoval kolo z Německa za Eura, můžeš ještě docela dost ušetřit platbou přes Revolut. Mají tam výhodnější středový kurz.

1 0
              • Karel.H09  

Jojo, Revolut používám, přesně na tohle se hodí. Tam už se nějaký ten haléř ukáže:)

0 0
              • Karel.H09  

Ta cena za dopravu se asi nedá nějak snížit co? 53 Euro je docela dost. Jak je to kdyžtak s vracením? To musím platit poštovné zpět?

0 1
                • Jan D.  

Tomu se asi nevyhneš. Nechat si to přeposlat např. přes službu znemecka.eu by se v tomto připadě nevyplatilo.

U Bike-discount náklady na vracení zboží hradí bohužel zákazník, pokud vím.

Pokud chceš tu levnější verzi radonu, zvaž ještě ten dekáč. Jsou to podobná kola. Hlavní rozdíl je 1×11 vs 1×12. 11rychlostní deore má menší rozsah kazety. Vidlice budou fungovat podobně. Brzdy Tektro vs základní Shimano asi taky podobné. Obojí má přípravu na teleskop. Geometrii má dekáč o fous lepší na jízdu z kopce díky položenější hlavě (67,5 stupně dekáč vs 69 radon).

1 0
                  • Jan D.  

Plus v Dekáči si to můžeš zkusit. To bys měl tak jako tak. Jejich M má delší horní rámovou jak 18” u Radonu a přesto by ses tam podle jejich tabulky s rezervou vlezl.

1 0
                  • Karel.H09  

Slyšel jsem někde, že náklady na vracení se dají částečně vymáhat, doufám, že tomu bude tak aspoň při reklamaci. Každopádně asi beru ten radon, nedoporučil by jsi mi nějaký pedály prosím? Nechci asi žádné pedály na tretry apod. jen nějaký obyč pedály .

0 1
                    • Jan D.  

Pak se dívej po platformových pedálech. Jsou buď s plastovýma nebo s kovovýma pinama. Ty kovové se zakousnou do bot, tak je třeba s tím počítat. Dělají se na to boty jako např Five Ten, které mají plochou podrážku a na pinech pěkně drží. Na ježdění v normálních botech bych vzal nějaké s plastovými piny. Přihoď tam rovnou nějaké z Bike-discount: https://www.bike-discount.de/…als/platform?…

1 0
                      • Janes  

Za mě nedoporučuju, nenaučí se s tím správně šlapat. Pro začátečníky mám vyzkoušené takovéto bezřemínkové klipsny

https://www.megaknihy.cz/…t-cerne.html?…

Naučíš se mít nohy ve správné poloze a je to slušný předpoklad pro přechod na nášlapy.

1 0
                        • Jan D.  

na tomhle si jízdu na mtb neumím představit. To radši rovnou ty nášlapy. Já ale už jezdím platformy i na gravelu, tak jsem asi nevhodný vzorek:)

0 0
                          • Janes  

Nevyzkoušíš, nevíš. Já osobně na tom při přechodu ze silničky na bike jezdil několik let, než jsem si troufnul na nášlapy, i když jsem je na silničce vozil. Poradil jsem to několika lidem a vždycky úspěch.

1 0
                            • Youda  

Já nášlapy zkoušel a nedal jsem to. Vyrobil jsem si polonášlapy a naprostá spokojenost. Na silnici, lesní polní cesty v pohodě.

0 1
                            • xtonda  

Já jsem to měl obráceně, po tom co jsem dal nášlapy na MTB a zvykl si, že mi to drží nohu kde má a ta mi nesjíždí dopředu, tak jsem si na městskou skládačku dal bezřemínkové klipsny.

1 0
                  • Karel.H09  

Nakonec jsem se rozhodl pro ten radon. Nejspíš ho zítra objednám. Díky moc za ochotu a velice užitečné rady vám všem. :)

1 0
        • Karel.H09  

Dala by se na ten druhý Radon případně časem přidat ta teleskopická sedlovka?

0 0
          • Jan D.  

Určitě. Rám je u obou kol stejný. Je tam příprava na vedení bovdenu k sedlovce.

Liší se jen osazení. Vidlice, pláště, sada a řidítka + představec.

Ta verze HD je osazená víc do terénu. Řekl bych, že za těch 100€ navíc se dostane docela dost. Doporučil bych ale k oběma kolům koupit kvalitní měrku řetězu. 12s řetězy se mění pří menším opotřebení jak u starších pohonů. Může se to pak prodražit. Kazeta GX 10–52 vyjde na cca 3500 kč. V tom ne výhoda u Shimana Deore, že je kazeta sice možná o čtvrt kila těžší, ale třikrát levnější.

1 0
        • Karel.H09  

Co používáte za zámek? Spíše nějaký ohebný nebo pevný?

0 1
          • Karel.H09  

Obavám se, že u zámku se moc kompromisů, když chci aby to vydrželo, dělat nedá.

0 1
            • Azmir  

Nedá, proto nejlepší zámek je mít kolo stále u sebe nebo ho nepouštět z očí.

1 0
              • Karel.H09  

Budu chodit na brigádu, tak bych nějaký potřeboval. Nemáš nějakou zkušenost?

0 1
                • Azmir  

Tak se na brigádě domluvíš, kde mají nějakou boudu, kam to můžeš dát. Nikdy bych nenechal kolo někde venku bez dozoru.

0 0
                • vn25  

Pákovky na kov si poradí během pár sekund téměř s čímkoliv. Ponechání nového kola bez dozoru na několik hodin je bláznovstí pokud teda nebudeš chodit někam kde bude kolo pod kamerou.

3 0
                  • Karel.H09  

Je to park, kde jsou kamery městské policie.

0 2
                    • Karel.H09  

Bývá tam přes den hodně lidí a také cyklistů.

0 2
                      • Azmir  

Nikoho z těch lidí ani cyklistů nebude zajímat zloděj kradnoucí tvé kolo, nikdo si toho ani nevšimne. Rad si dostal dost, teď už záleží na tobě. Blbá zkušenost je taky zkušenost. Max si za dva roky po brigádách koupíš další kolo a už pak budeš vědět, že zámek nic neřeší…

5 0
                      • skaj  

Takhle o to kolo prijdes. Nechat stat kolo pravidelne, byt pod kamerami kohokoliv, na jednom miste se zamkem → pak neni otazka zda, ale jen jak rychle… Je to smutne, taky me to s*re, ale je to proste tak.

3 0
                • Lišák  

Na ježdění na brigádu si pořiď Fávo ze sběrného dvora.

8 0
            • Azmir  

Nedá, proto nejlepší zámek je mít kolo stále u sebe nebo ho nepouštět z očí.

0 0
          • Youda  

.

6 0
    • Karel.H09  

Jakou máte zkušenost s pojištěním? Má to smysl? Našel jsem na svoje kolo pojištění u Bikeplan.cz. Vyšlo by mě to tak 1000Kč/rok nebo 1700Kč/rok. Kryjou toho fakt hodně, krádež venku, v kolárně, vandalismus, povodeň a jiné živly, poškození při přepravě…. Myslím si, že by to za to stálo jen bych chtěl znát něčí zkusenost. :)

0 2
      • adam1  

Mám podezření ,že si někdo dělá ze všech prdel ?:))))

2 1
        • Karel.H09  

Ne?? To není nic špatného mít pojištění snad??? Já nemám v plánu ho někde nechávat, ale budu ho skladovat u nás v paneláku v kolárně, nidky nevíš kdo se najde a vezme ho. Není tl to jen kvůli krádeži, je tam taky rozbití při nehodě. :)

0 0
          • adam1  

Neblázni kolo do kolárny:((( to ti šlohnou dřív nebo později :(

2 0
        • Karel.H09  

Promiň asi špatné fórum se na něco ptát holt. :///

0 0
          • adam1  

Ale prdlajz ,jen mi přijde divné že nemáš boby na kolo a na pojištění máš ? :))

1 0
            • Karel.H09  

Rodiče mi to chtěj dát jako dárek k narozeninám. :)

1 0
              • Karel.H09  

Buďto mi nabízeli pojištění a nebo si něco k tomu kolu dokoupit (nějaký komponenty nebo co by se hodilo)

0 0
                • vn25  

Taky žiju v paneláku a kolo poctivě vynáším do bytu. Kolárka, sklep nikdy. Pokud by tě napadlo ho nechávat v 5 patře na balkoně tak to taky není 100%.

U toho pojištění pozor na podmínky, zámky kterým bys kolo zamykal musí mít určité parametry. Taktéž vložka ve dveřích ve sklepě asi určitě nebude stačit obyčejná. O dveřích který máte v paneláku ve sklepě si taky nedělám iluze, nevím jestli by pojišťovně stačily ty papundeklový co tam určitě máte

4 0
                  • adam1  

Koupí se pořádne dveře za 50k do kolárny :)))

1 1
                    • Youda  

Máme, je to o lidech jestli to odhlasují. Dokonce je tam snad i mříž. Kolo stejně dávám do sklepa, tak bych uvítal bytelný dveře i tam, ale to nikdo neodklepne. Jinak tady jsem nastavil posledních 5 let u krádeží kol a u nás na sídlišti nula. :-)

1 0
                    • Kurt  

A pořád máš x lidí, co mají klíče (včetně těch, co se odstěhovali a nechali si je). To taky není zabezpečení.

0 2
                  • Karel.H09  

Máme v paneláku místnost, od které má klíče jen moje rodina. Dveře jsou samozřejmě z papundeklu, ale teoreticky by tam nikdo neměl mít přístup. U nás v paneláku jsou to spíše důchodci a u těch pochybuju, že by šli páčit dveře. :))

0 1

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.