• xhibit

Ahoj všem,

vybírám si nové kolo, chci nějaké celopéro v cenovce 100–130k.

Moje váha cca. 87kg, výška 183cm. Ročně najedu kolem 3000km.

No a právě jezdím trasy od cyklostezek, až po terén v lese, kde už i kolikrát sesedám abych se nezabil..

Stávající kolo je https://kolo.cz/…rce-1-0-2010

Tak že bych chtěl něco s obdobnými zdvihy 150/140mm. A co se mě zatím líbí, nemám totiž osobní zkušenost, je elektronické řazení.

Vyhlídnul jsem toto:

https://www.canyon.com/…-8/4023.html

https://www.canyon.com/…-9/4025.html

https://www.koloshop.cz/…urple/152710?…

Láká mě ten Habit LTD, sice má menší zdvihy, ale zase je zde elektronicky ovládaná sedlovka a karbonové ráfky..

Díky za postřehy.

0 1
    • blackboy007  

Tobě bude stačit zdvihy 100×100 mm 120×120 mm 130×120 mm např toto:

https://www.koloshop.cz/…green/169373

0 1
    • roman 3D  

Doporučuji něco s Boschem

0 7
    • jonti  

Z toho co pises je Spectral az prilis polozene a vysokozdvihove kolo, lip poslouzi Neuron nebo Lux Trail.

V soucasnosti toho kola na zdvizich okolo 130 zvladaji hodne, vyrazne vic ne tvoje starsi Force. Kola jako Spectral jsou uz vyrazne min jezdiva.

Ten Habit je pro tvoje pouziti ok.

1 1
      • Lišák  

Přesně tak.

Dneska i trail HT s vidlicí 130 zvládne víc, než to GT 150 / 140.

0 2
        • Lišák  

Anonymní palečku, ty bys jel do terénu raději s 26", krátkým reach, 100mm forbecem a hlavou cca 70°, než s 29" delším reach, 40mm forbecem a 65°? Ty velký zdvihy tomu nepomůžou.

0 6
    • ferlikster  

Na 29” ti budou stačit o dost nižší zdvihy.

1 0
      • MlokCZ  

Tohle tvrzení jsem tedy za skoro 20 let na 29" dodnes nepochopil. Tak třeba naposledy včera odpoledne na trailu všechny situace, kde jsem šel přes 80% zdvihu, byly zcela nezávislé na velikosti kol. Ale vlastně pardón, nejezdím teď 29", ale mullet, tak tam to očividně neplatí.

0 8
        • hawrda  

20 let na 29, to jsi trochu přehnal né.

V té době jsi možná řešil vidle od Milana na svých CUBE :).

1 2
          • MlokCZ  

Je tam napsáno skoro, nechtělo se mi vzpomínat, kdy přesně jsem pořídil prvni 29", tak jsem to zaokrouhlil a napsal skoro.

Tak jsi mě donutil to udělat a vlastně ji mám ještě v profilu, pořízena o chvilku dřív než dáno do profilu, ke konci roku 2010.

Tak abys měl radost, tak přesněji je to 15,5 roku.

A té první 29" ten zdvih opravdu nestačil, když to bylo HTčko (měl jsem na tom střídavě pevnou a odpruženou vidlici jak kdy) :-)

První 29" full (to byl 130/130mm) byl až o rok a půl později (tak pro full jen 14 let), to už jsem do profilu kola přestal úplně dávat.

A prvního 29" fulla jsem pořídil právě také trochu s vidinou, že menší zdvih bude stačit (ze 150mm na 26") v době, kdy jsem na 29" fullech neměl zkušenosti.

A i jen těch 20mm bylo už znát (oproti předchozímu 26" 150mm fullu), kola trochu mohou pocit zdvihu nahradit jen v některých situacích a zrovna ne tam, kde je to nejvíce znát (dopady ze skoků).

U těch dopadů ze skoků byl tedy další velký přínos (zase nezávislý na velikosti kol) přechod u tlumičů na velké negativky, kdy to extrémně zlepšilo ten počáteční kontakt dopadu (počátek zdvihu).

0 3
          • McBlacky  

Nasli by se uzivatele i tady co jezdi 29” uz 20 let. Napada me GungHo pac jsme spolu dost jezdili. Budou i dalsi

0 1
    • hawrda  

No já tedy měl první 29 o dost později, než je psáno níže.

Ještě jsem si prošel na RB 27.5.

Kola 29er (29 palců) se začala vyrábět v 90. letech, ale stala se populární až po roce 2000. Gary Fisher, jeden z pionýrů horského kola, začal propagovat 29" kola v roce 1991, ale trvalo několik let, než se stala mainstreamem.

Klíčové milníky:

• 1991: Gary Fisher začíná propagovat 29" kola
      • 2000: První sériová výroba 29" kol
      • 2003: 29" kola začínají dominovat v závodech
      • 2006: Většina výrobců nabízí 29" kola jako standardní variantu

Dnes jsou 29" kola standardem pro horská kola a nabízejí se v různých kategoriích, od entry-level po profesionální modely. ????

0 5
      • Cyklofanatic  

Že by v roce 2003 začaly 29” dominovat na závodech, to dost pochybuji, tak minimálně o 5 let později.

A převahu v prodeji získaly tak kolem roku 2012–14

1 1
        • Tatut  

jj živě si pamatuji jak tu samotný gary fisher byl.. a to se prezentovalo jako že přijel do čr prezentovat svoje 29 bajky… moc jich fakt nejezdilo.

https://olomoucky.denik.cz/…cherem-.html

1 1
          • hawrda  

V Praze byl tuším 1998, měli jsme pak s ním vyjížďku na Točné. V tehdejší hospodě na letišti Točná jsem seděl vedle něho.

To byl zážitek :).

Měl jsem tehdy GF Supercaliber, tak mi ho podepsal lihovkou na rám :).

1 2
            • Tatut  

Jo me podepsal taky nejakou plaketu do garaze na zeď..

0 1
      • prodi  

Jsi se sekl skoro o 10let s tou dominanci 29 na zavodech:) zacal je nejvic jezdit Kulhec tenkrat a to bylo nekde kolem 2010/2011

0 1
        • hawrda  

Já ne, ale umělá inteligence.

Bohužel jsem to nekriticky převzal, což byla chyba. Jinak by mi muselo cvaknout, že to moc nesedí.

No, stalo se.

0 3
    • jonti  

Od Canyony bych vzal spis https://www.canyon.com/…-8/4006.html?…, Neuron 8, GX Transmission staci.

0 1
    • xhibit  

Díky všem za reakce.. Hlavně jonti mě dal nejvíce informací. Přesně na tohoto Neurona 8 jsem se teď díval. Je i v pěkné slevě, akorát tu barvu asi nedám.. V té tmavší už není a nebude dostupný. Neuron 9 bude až v květnu..

Nebo ještě ta varianta Cannondale Habit, zmiňován na začátku. Jenže obchod je na druhé straně republiky, canyon zas německo.. Vše kupovat na dálku, bez prohlédnutí předem v těchto cenovkách. No ale jinak to stejně asi neudělám..

0 3
      • Tatut  

není to málo peněz ale dnes se kola kupuijí online. Jako všechno… navíc i ten Canyon koupený z německa můžeš zabalit a vrátit.

0 1
      • C.A.C  

Pokud většinu času strávíš na cyklostezce, nebo na šotolinové lesní cestě, tak i ten Neuron je zbytečnej tank. Pokud se teda nechystáš radikálně změnit ježdění a nechceš se vrhnout na ostřejší sjezdy. Mrkni na Canyon Lux Trail ( https://www.canyon.com/…a/lux-trail/ ). Sjede to nesmysl, stejně tak Lux.

2 1
        • Radunak  

Úhel sedlové trubky 76°. Proč dnes všichni cpou sedlo tak dopředu? Ani s offsetem 25 mm nemám šanci se na to poskládat tak, abych neměl koleno několik centimetrů před osou pedálu.

0 2
          • MlokCZ  

Koleno vs osa pedálu, to není nic, co bys měl řešit. Tohle vzniklo před mnoha lety na kolech bez odpružení, že to tak náhodou vyšlo (pro jinak správně nastavený posed) a pak se nesprávně používalo ještě o mnoho let později i tam, kde to vůbec nedávalo smysl.

Čistě ohledně šlapání je vhodné si hlídat rozumný úhel trup vs nohy, koleno vůči ose pedálu přitom může vyjít úplně jinak.

U fullů do hry vstupují sagy a u toho dnes používané velké negativky a k tomu ježdění prudkých výjezdů. To má pak spoustu důsledků ohledně nastavení posedu na kole:

• na nízkém zdvihu to není tak výraznék, takže zrovna u Luxe nebude, ale také je tam jen 76°, u vyšších zdvihů se běžně používá i 78°
            • první otázka je, pro co chceš ladit posed → pokud ho naladíš ideálně na rovinu, tak bude pro prudké výjezdy hodně špatný (a to samé zase opačně), takže se většinou ladí nějaký kompromis mezi tím
            • u tlumičů s velkou negativkou máš na rovině sag na tlumiči o hodně větší než na vidlici (takže po započtení sagů jde sedlo už i na rovině opravdu hodně dozadu), zase na nízkém zdvihu se to neprojeví tolik, na vyšším hodně
            • v prudkém výjezdu se to celé ještě zvýrazní, tedy sag na tlumiči zase ještě naroste a na vidlici klesne, sedlo jde ještě více dozadu a přitom v tom výjezdu bys potřeboval jít naopak dopředu (není cílem jezdit výjezdy permanentně na špičce sedla)
            • ve sjezdu je situace sice opačná (sag na vidlici naroste a na tlumiči klesne, proto se tak ty sagy ladí, aby ve sjezdu byly nakonec podobné na tlumiči a vidlici), ale ve sjezdu stejně většinou nesedíš a nešlapeš, takže je to pro předozadní polohu sedla fuk
            3 1
            • MlokCZ  

A pak je tu další věc, že uvádění úhel je většinou nějaký virtuální úhel. Sedlové trubky jsou předsazené a různě tvarované, takže se většinou uvádí virtuální úhel pomyslné sedlové trubky procházející středem. A teď se různí přístup různých značek jak to měří nahoře. Častější je asi do bodu, kde tu virtuální sedlovou trubku protíná vodorovná spojnice od vrcholu hlavy (tedy jak se měří i reach). Občas to pak bývá do pomyslného bodu průměrně vysunutého sedla pro danou velikost.

Pokud je to k té vodorovné spojnici od hlavové trubky (jak se měří reach), tak pak reálně pokud vozíš sedlo vytažené výše, tak jde více dozadu (jak reálné sedlová trubka, jak je předsazená, tak se vysouvá pod menším úhlem).

Ale ať už to je měřené jakkoliv, tak ten trend posunu sedla dopředu tam rozhodně je z těch důvodů, co jsem psal v předchozím příspěvku.

1 1
              • Radunak  

Nějak to úplně nechápu, že do geometrie a posedu vstupuje sag ok. Ale když jezdím více kol a třeba na endurace silnici mám sedlo 80 mm za osou B B, jak mám pak nastavit gravel nebo HT? Pokud mám na všech kolech podobný drop i délku, tak přece musí i posun sedla vycházet podobně, ne?

Taky úplně nechápu, proč ladit posed na stoupání do kopce, a ne na rovinu, což je přece ideál mezi stoupáním a sjezdem. V technickém výjezdu stejně plnou vahou na sedle nesedím a posouvám se tam, kde je potřeba, ale když budu mít sedlo trvale víc vpředu, budu muset dát delší představec — a pak se zase ve sjezdu nedostanu ideálně dozadu za sedlo nad zadní kolo.

1 3
                • MlokCZ  

Ve výjezdu trávíš nejvíce času. Kolo se pořizuje tak dlouhé (reach), abys pro cílovou polohu sedla měl správnou délku představce.

Sagy dělají obrovský rozdíl. Oproti HT je to ještě výraznější. Pokud bych na nezatížený kolech srovnával svislici od špičky sedla (předpoklad totožné sedlo), tak u HT vs 150mm full (tlumič s velkou negativkou, už více let se jiné ani téměř nepoužívají), tak na tom fullu by muselo být sedlo klidně o 4cm více vepředu, aby po nasednutí a započtení sagů byla stejná pozice vůči středu.

Někde jsem to měl i přibližně změřené, že předozadní posun sedla se mi měnil o 60% změny sagu vidlice/tlumiče (tohle neber jako dogma to číslo, to záleží na mnoha faktorech a číslo bylo pro mě konkrétně a pro jedno konkrétní kolo; pro jiné kolo, jinak dlouhé nohy, jinou geo se bude lišit → jen šlo o představu, že to dělá opravdu hodně).

Jak rovina ideál mezi stoupáním a sjezdem. Vždyť jsem psal, že ve sjezdu v terénu stejně nesedíš, tak sjezdu se předozadní poloha sedla vůbec netýká.

A výjezd vs rovina, tak ve výjezdu trávíš mnohonásobně času více než na rovině (pokud se tedy jezdí aspoň trochu v kopcích).

Ve hodně prudkém výjezdu jsi v nevýhodné poloze i bez odpružení, dané jen tím sklonem. Při zvlášť vyšším zdvihu, když připočteš ještě výrazný nárůst sagu na tlumiči a zmenšení na vidlici, tak jsi naprosto nesmyslně vzadu (pokud bylo naladěno optimálně na rovinu) a posouvat se budeš opravdu extrémně.

Na stávajícím kole máš ještě prastarý tlumič s mini negativkou a přepouštěcí kanálkem v malém zdvihu. To se chovalo úplně jinak než současné tlumiče (ve výjezdech mnohem menší nárůst sagu než pro současné tlumiče).

A pak vůbec nerozumím tomu smysl toho mít stejný posed na endurance silnici jako na biku do terénu.

Asi bys měl začít tím, že si projedeš nějaká kola se současnou geometrií, abys zjistil, že je to úplně někde jinde než to tvoje staré kolo a všechno je tam úplně jinak.

A pak zahoď představy o nějakém dostávání se za sedlo. Dnes se vozí teleskop a kola s velkým reach + krátké představce + malé hlavové úhly. Tedy nic jako chození za sedlo se neprovozuje (neřeším nějaké zcela ojedinělé extrémy typu téměř kolmý krátký sjezd, apod.), naopak je někdy potřeba dávat pozor, abys měl dost zatížené přední kolo.

Máš prostě zažité představy dle toho starého kolo, co máš, dnes je všechno úplně jinak.

1 1
                  • MlokCZ  

A ještě je tu jeden další faktor. Na sedlo nějak o hodně více vzadu tam ani není prostor.

Příklad vezmu Spectral z prvního odkazu. Přikládám fotku, kde jsem doplnil (jen vodorovné čáry), kde bude zhruba sedlo po zasunutí sedlovky. A teď si na té vodorovné čáře představ různé předozadní pozice a že by bylo o hodně více vzadu než ho u Spectralu mají.

Pak si představ, že zadní stavba půjde na doraz a zjistíš, že by došlo ke kolizi pláště se sedlem.

Konstrukční změna (aby zasunuté bylo více vepředu a vysunuté nebylo už moc možná není (ať už málo místa kde je tlumič, tak příliš položený úhel teleskopu vede k jeho špatné funkci).

0 2
          • Saibot  

Na starym kole jsem se taky snazil vyladit posed, podle vsech moznych poucek a bral jsem to tak za spravny. Na novym, se sedlem asi o 5–7 cm vic vpredu, se mi mnohem pohodlneji slape a navic me i min boli kolena.

1 1
    • Azmir  

Možná je to jenom můj pocit, ale přijde mi, že chceš utratit dardu, ale vlastně vůbec nevíš, co chceš.

Odkud jsi? Začal bych tím, že bych objel prodejny s testovačkama v okolí, testovací víkendy, půjčil si kolo v nějakém parku a zjistil, co vlastně chci a co mi vyhovuje.

Aby se nestalo, že koupíš kolo za 130 hadrů a pak vlastně zjistíš, že se ti jezdí úplně na prd a vůbec tě to nebaví. Možná zjistíš, že za ty prachy by byly třeba lepší dvě kola jedno na pohodu na xc/trail a k tomu pořádnou mašinu, když si chceš zablbnout. Na to by sis měl ale nejlépe přijít sám testováním a dřív, než ty prachy dáš.

7 1
      • snas89  

+1

Nebo si klidne dat nejaky vikendovy kurz napr v Rychlebkach a pujcit si tamni full. I to ukaze, na co vlastne clovek miri a co chce jezdit

2 1
      • ferlikster  

Kdyby věděl co chce, tak se asi neptá…

0 2
        • Azmir  

A kdo mu řekne, co chce? O to právě jde, že si na to musí přijít sám, projetím různých kol.

4 1
    • xhibit  

Vím co chci, aspoň teda zhruba.. Nějaký univerzál, spojit XC+trail.. Samozřejmě to pak má kompromisy z obou stran. Bikeparky mě nezajímají.. Dvě kola kupovat nebudu, to neřeší to co potřebuju. Jsem z okolí Bystřice pod Hostýnem, nejvíc asi jezdím Hostýnské vrchy (všude samý šutr), pak až třeba do Oder. A to pak právě jedu 30–40km asfalt + cyklo, než dojedu vůbec k lesu a kopcům.. A pak zas kolikrát nastane maras, bláto klacky kameny.. (turistické cesty).

Těším se třeba na teleskopickou sedlovku, ubude sjezdů co nesjedu..

Taky pamatuju, když jsem před 15ti lety přešel z klasiky (jen odpružená vidlice) na to stávající GT. Neskutečný rozdíl, konečně šlo celkem „normálně“ jezdit v lese kde to předtím moc nešlo, cesty opět šutr na šutru. Proto chci zachovat nějaké zdvihy..

Teď nemám pevný lockout ani vidle ani tlumiče, žiju, funguje to.. Ujedu na tom spokojeně 100km+

Tady je třeba recenze Habita, nižší výbava než co mám vyhlídnuto. Rám by měl být stejný. Zmiňuje se nižší „dravost“ kvůli položenější vidlici, jinak velmi univerzální kolo.. S tím bych určitě dokázal žít. https://www.youtube.com/watch?…

1 3
    • Sulka  

Kombinace XC x Trail je Habit az az. Zalezi jak to obujes, naladis podvozek a svoji techniku do goho terenu, kde musis sesedat aby ses nezabil. I moderni vysokozdvihova XC masina na 29” kolech s hlavou kolem 66 by ti mohla stacit. Ale jo, i ten Habit by daval jeste smysl. Ty dalsi dve uz moc ne.

0 1

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.