Závod Míru - jaká byla trasa?

104 nepřečtených
  • PatrikKalista

    Ahoj,

    dá se někde na internetu najít trasa závodu míru ve směru Praha – Varšava – Berlín? Co jsem koukal, tak mi přijde, že se trasa skoro každý rok měnila. Chtěl bych si to jednou projet. Je mi jedno z jakého roku, ale chtěl bych, aby to byla autentická trasa a aby to bylo kolem 2000 km…Co jsem koukal, tak nejdelší se jela v roce 1963. Máte někdo tip, kde sehnat trasu?

    Patrik

    0 0
    • Spock lone wolf  

      Na německé wiki mají zhruba popsané trasy (etapy) každého závodu, stačí prokliknout na rok.

      https://de.wikipedia.org/…riedensfahrt

      0 0
    • Coural  

      Každý rok se startovalo z jiného státu. Jinak doporučuji okopírovat ročník 86. Sice už to nebude s plnou parádou, ale zážitky ze země startu budou určitě nezapomenutelné :-)

      0 0
      • PatrikKalista  

        Na Ukrajině už jsem byl. Nic objevného v tom, abych startoval z Kyjeva nevidím. Navíc ty silnice tam budou asi šílené. A jestli myslíš Černobyl, tak tomu se rád vyhnu.

        0 0
        • Coural  

          Já tam byl 2008 a Kyjevem jsem projížděl. Pak jsem v lese přehlédl třiceticentimetrový schod, ze kterého místní sundali dřevěné nájezdy aby měli kšefty s autama a rozbil jsem kolo a sebe na hadry. Kluka co jel se mnou pokousal pes, prý to dělal všem neznámým lidem co si šli v jedné vesnici něco koupit. Poslední mohykán objevil v jedné vsi své ztracené příbuzné a dával si tak dlouho 100g, až přestal komunikovat.

          0 0
    • šimlos  

      Skvělý úmysl ale plánek trasy budeš těžko na netu hledat. Já si někdy na podzim 1981 projel část 9.etapy toho ročníku Praha – M.Boleslav, poněvadž to vedlo Kokořínskem a vrchařská prémie byla u hájovny na Romanově – docela jsem tam s převodem 42×21 plakal :-). Pokud si pamatuju, tak trasa byla v novinách, myslím v Rudém právu nebo Mladé frontě. Takže třeba jít tímto směrem – noviny z té doby..

      0 0
      • PatrikKalista  

        ***** s tím bude ******:-) Rudé právo? No fuj…To jsem snad nikdy nečetl.

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      1 0
    • Jason Voorhees  

      Pamatuju jak Novosad spurtoval o etapu někde na škvárovym atletickym oválu, byl snad třetí, možná i vyhrál. Ale kde to bylo nevim, bylo mi snad 8–10 let. Pak se myslím ještě jela časovka na Strahov, tam jsem byl s tátou na startu někde u T-34 č.23 na Újezdě snad.

      0 0
      • Zbyněk  

        Novosad byl v etapě párkrát v trojce, takže to tak mohlo být. Jednou byl určitě dojezd na stadionu na škváře v Olomouci, kde byl těsně druhý Kreuziger za Rusem Suunem. Bylo to někdy 1985 nebo 86.

        0 0
        • Janes  

          Na škváře se jednou dojíždělo v Neratovicích.

          0 0
    • grafik  

      Tady kolem Olomouce se údajně jelo přes Sv. Kopeček, Lošov, Velká Bystrice. Který rok to byl nevím.

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • standoslav  

      Kdysi jsem jako zaměstnanec dělal výzdobu pí dojezdu do Ostravy. Dostali jsme asi 10 tabulí s nápisem Družba, v 10 ti jazycích na dlouhý plot před Ostravou. Tabulí s mongolským ,,Družba" jsme nevěděli jak, ale závodníkům z Mongolska to bylo asi jedno. Těch posledních 10km je jely vzdy takové ,,bomby" že měli jiné starosti, pokud tam v balíku ještě vůbec byli.

      0 0
    • Agent007  

      Jednou jsme museli jít povinně mávat na cyklisty, když projížděli kolem naší školy v Olomouci, byla tam rychlostní prémie na Pražské ulici,a jednou jsme museli jít povinně na škvárový stadion Míru na dojezd etapy, ještě bych někde doma našel čepici s podpisem nějakého polského cyklisty Brzezny, vyhrál ten rok myslím vrchařskou soutěž

      0 0
    • Feďa  

      Podělím se o své pátrání po jednom cyklistovi. Nedávno jsme v rodinné pozůstalosti našli fotku závodníka sedícího na chodníku. Datována květen 1954, Pardubice. S věnováním v němčině, jméno moc čitelné nebylo (ostatně viz foto;-)

      Nedalo mi to a začal jsem pátrat – podle květnového data jsem usoudil, že by to mohl být právě Závod míru s dojezdem v Pardubicích. Podle němčiny a podle dresu by to mohl být rakouský závodník. Nakonec jsem našel stránky (koukám, že už je výše někdo citoval) závodu míru v němčině

      Na stránce daného roku už bylo jednoduché najít konkrétní jméno – Herbert Gstaltner.

      0 0
      • Krušnohorec  

        Ta fotka má dokonalou atmosféru, zajímavé je, že tam není nijak triumfátorsky, spíš unavený nebo poté, co musel vzdát. V Rudém právu z následujícího dne ho mezi nejlepšími nevidím, takže příběh neznám. Máte přeložen ten text? Já ho zatím nemohu celý přečíst.

        0 0
        • Feďa  

          Dle překladu mé manželky: „Kéž je je tento obrázek upomínkou na někoho, kdo stále vzpomíná na polibek a milé setkání…“

          1 0
          • Krušnohorec  

            Díky, já pár slov nepřelouskal. To je fakt romantické. Asi to byl docela rytíř (nebo lamač srdcí). Líbí se mi, jak sedí na chodníku, tak jako úplně mile, lidsky, nijak pozérsky (dnes by většina cyklistů při focení stála vedla kola nebo si dala práci tvářit se děsně nabušeně). Já H.G. našel na Okolo Rakouska 1953 (celkově 28.) https://www.oesterreich-rundfahrt.at/…ch-rundfahrt, zatím vím jen to, že jezdil za Vídeň (nebo byl z Vídně). Měla ta story s milostným věnováním nějaký další příběh? Nejste náhodou nějaký Gstaltnerův potomek? :)

            0 0
            • Feďa  

              Moje rodina v tom přímo nefiguruje;-) Fotka se našla v pozůstalosti po sestřenici mé tchyně mezi desítkami dalších fotek a korespondence. Tato jediná vyčnívala, jelikož na ní dle tchyně nebyl nikdo z příbuzenstva. Následně jsem tedy vypátral jméno, ale žádné podrobnosti nevím.

              Stejně tak nevím, jestli je to fotka, kterou fotila ona sestřenice (a kterou by musela po vyvolání poslat a on ji podepsat a zase vrátit…), a nebo je to „medailonková fotka“, kterou závodníci rozdávali fanynkám v cíli (což by bylo asi logičtější).

              Ten stavební sloh na fotce mi spíš přijde rakouský (německý) a nikoli pardubický. Ale zase číslo by mohlo být 8, tzn. to. s kterým toho ročníku ZM startoval, tak nevím.

              0 0
            • Feďa  

              A ještě jsem našel parte, které by mohlo být jeho – https://aspetos.com/…en-gstaltner

              https://bestattung-himmelblau.gemeinsam-trauern.net/…en-gstaltner-

              0 0
              • Pecer  

                Zkuste kontaktovat na FB Jíří Mikšík. Po roce 89 byl 16 let u rakouské dráhové repre a i u nějakých silničních týmů. Ví o rakouských cyklistech také hodně a možná by i tady mohl pomoct.

                0 0
              • Krušnohorec  

                Přesně, kladl jsem si podobné otázky, zda měl fotku odněkud, kterou dal v Česku nebo poslal, protože ty domy mi nepřijdou pardubické, ale až tak Pce naznám. Každopádně mne napadlo, že dost možná ještě bude naživu, takže jsem se o mnoho nesekl. No, je to krásný příběh, úplně vidím, jak by na tomto útržku šlo dostavět film či román.

                0 0
    • Zbyněk  

      Teď jsem na netu našel něco, co by Tebe případně ostatní mohlo zajímat:

      https://books.google.cz/books?…

      0 0
      • Krušnohorec  

        Díky, vím o ní, podle databáze knih to nemá moc dobré hodnoceni, hledám dál.

        0 0
        • Petr Ch  

          Mám doma knihu Závod míru od trojice autorů Jiří Černý, Ladislav Sosenka, Jaroslav Staněk, vydanou v roce 1987 a ta je hodně dobrá. Pokud je někde ke stažení, tak doporučuji stáhnout a přečíst.

          0 0
    • Krušnohorec  

      Mně se rekonstruovat 4. etapu Závodu míru 1985 (Praha-Jihlava, 164 km) pořádně povedlo až poté, co jsem díky zemskému archivu (v mém případě okresnímu jihlavskému) podařilo získat tzv. traťový plán. Ukázka mé detektivní práce na

      https://bezky.net/…rocniku-1985

      Přeji hodně štěstí při hledání. Je to makačka, ale zábavná!

      5 0
      • Agent007  

        Závod našeho dětství a mládí, možná bych doma našel nějaké fotky z cíle na stadionu v Olomouci, a suvenýry, podepsanou závodní čepici mám někde od nějakého Poláka co tenkrát vyhrál vrchařskou soutěž, plakáty, vstupenky…, až se bude otvírat muzeum ZM, tak jim to věnuju :-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.